راهنمای راه اندازی و هواگیری شوفاژ و پکیج در چند دقیقه
با فرا رسیدن فصل سرما باید کم کم به فکر راه اندازی سرویس پکیج و شوفاژ منزل باشید. با کمی دقت و تلاش می تونید این پروسه رو به راحتی خودتون در منزل انجام بدید و تا حدی در هزینه ها صرفه جویی کنید!
حتما شما هم با این مشکل مواجه شدید که شوفاژ ها را کاملا روشن کردید اما هوای اتاق سرد است و به اصطلاح شوفاژ گرم نمیکنه! یا این که یکی از اتاق های منزل سردتر از بقیه اتاق هاست! در این مقاله راجع به نحوه صحیح راه اندازی شوفاژ و پکیج صحبت می کنیم و راهنمایی های لازم رو ارائه می دیم.
نحوه کارکرد سیستم شوفاژ و پکیج خانگی
سیستم گرمایشی شوفاژ یک سیستم بسته است. سیستم بسته یعنی این که حجم مشخصی آب داخل لوله ها جریان داشته و این مقدار ثابت است و با گردش آب از پکیج به داخل لوله ها و در نهایت رادیاتورها انتقال گرما صورت گرفته و پس از اینکه گرمای خود را به فضا انتقال داد، سرد شده و دوباره به پکیج باز می گردد، دوباره گرم می شود و این چرخه ادامه پیدا می کند. با شناخت این موضوع خیلی راحت تر می توانید متوجه اشکال موضوع شوید.
قبل از هر چیزی باید مطمئن شد که فشار آب کافی در سیستم وجود دارد، کاری ساده که با دقت به عقربه فشار سنج روی پکیج امکان پذیر است. فشار آب ایده آل بین 1 تا 2 است و 1.5 بهترین حالت در نظر گرفته می شود. توجه کنید که فشار بالاتر از 2 خطرناک است و احتمال دارد باعث بروز خرابی در سیستم شود همچنین فشار آب کمتر از 1 باعث می شود که آب فشار لازم برای گردش در لوله ها را نداشته باشد و در نتیجه گرمایش صورت نمی گیرد.
در صورتی که عقربه عددی کمتر از 1 را نشان می داد، برای تنظیم فشار سیستم، ابتدا شوفاژ را خاموش کنید سپس به دفترچه راهنما مراجعه کنید تا شیر تنظیم فشار را که معمولا در زیر پکیج دیواری تعبیه شده پیدا کنید! مطمئن شوید که شیر خروجی آب را به درستی انتخاب کرده اید. حال در حالی که شوفاژ خاموش است شیر را به آرامی باز کنید تا آب وارد سیستم شود! شما در این مرحله صدای ورود آب را به وضوح خواهید شنید. هنگام باز کردن شیر تنظیم فشار ، چشمتان روی عقربه باشد و مطمئن شوید که عدد عقربه بالاتر از 1.5 نرود به محض نزدیک شدن عقربه به 1.5 شیر را ببندید.
حالا می توانید پکیج را روشن کنید و چند دقیقه ای صبر کنید تا ببینید آیا پکیج منزل را گرم می کند یا خیر. شما می توانید با لمس کردن همه رادیاتور ها متوجه سلامت کارکرد آنها شوید. البته هنگام چک کردن گرمای شوفاژ مراقب دست خود باشید؛ زیرا ممکن است دمای بالایی داشته باشند. اگر همه چیز به درستی کار کرد با یک هواگیری ساده کار تمام است! در غیر این صورت باید مراحل اضافه را جهت تشخیص و رفع مشکل طی کنید.
مشکلات رایج شوفاژ
- اگر در ساختمان مورد نظر تعداد زیادی شوفاژ وجود دارد و همگی سرد هستند، مشکل از سیستم گرمایشی است. ممکن است لوله دچار شکستگی شده باشد. همچنین این احتمال وجود دارد که در قسمتی از سیستم لجن یا رسوب ایجاد شده باشد.
- اگر در قسمتی متوجه جمع شدن آب در زیر رادیاتورها و یا لوله ها شدید، به این معناست که شوفاژ دچار نشتی شده. برای حل این مشکل، سیستم گرمایش را خاموش کرده و سپس اتصالات ورودی به شوفاژ را محکم کنید. اگر نشتی رفع نشد احتمال پوسیدگی اتصالات وجود دارد. آنها را تعویض کنید و یا با کارشناسان حرفه ای تماس بگیرید.
- اگر برخی از رادیاتور ها گرم می شوند ولی رادیاتورهای دیگر سرد می مانند، سیستم گرمایشی در فشار مطلوب کار نمی کند. در این شرایط فشار آب برای چرخش در سیستم به اندازه کافی نیست!
- اگر سمت شیر ورودی شوفاژ گرم و سمت دیگر آن سرد باشد، نشان دهنده آن است که رادیاتور نیاز به هواگیری دارد یا این که لوله ها دچار گرفتگی هستند.
هواگیری رادیاتور
معمولا بعد از مدت طولانی که شوفاژ خاموش است بهتر است عملیات هواگیری انجام شود. همچنین اگر یک سمت رادیاتور سرد باشد یعنی آب در رادیاتور جریان ندارد و هوای محبوس داخل لوله ها مانع از چرخش آب می شود. مراحل هواگیری بسیار ساده است، کافیست این مراحل را طی کنید.
1 - تهیه پیچ مخصوص هواگیری رادیاتور
برای هواگیری شوفاژ به ابزار مخصوص باز کردن خروجی هوای رادیاتور نیاز دارید. در بالای قسمت انتهایی شوفاژ یک شیر خروجی تعبیه شده، روی این شیر خروجی معمولا یک قسمت مربعی شکل وجود دارد که این دریچه مربعی برای خروج هوا به کار می رود. پیچ های مخصوص هواگیری شوفاژ ابزارهایی ارزان قیمت هستند که می توان از ابزار فروشی ها تهیه کرد، پیچ مناسب با اندازه ی شیر خروجی شوفاژ را تهیه کنید. همچنین به جای پیچ مخصوص می توانید از آچار فرانسه و یا ابزارهای مناسب دیگر نیز استفاده کنید.
برخی از شوفاژهای جدید به صورتی طراحی شده اند که امکان تنظیم شیر خروجی شوفاژ با پیچ گوشتی نیز امکان پذیر می باشد.
2- خاموش کردن سیستم گرمایشی
یک سیستم گرمایش روشن، هوای بیشتری را وارد شوفاژ می کند. پس قبل از هواگیری شوفاژ، سیستم گرمایش مرکزی را خاموش کنید. گرمای موجود در سیستم باید قبل از هواگیری شوفاژ به طور کامل از بین برود. به سیستم زمان بدهید، قسمتهای مختلف شوفاژ را لمس کنید، اگر در قسمتی از آن هنوز گرما را احساس کردید صبر کنید تا خنک شود.
3- باز کردن شیر خروجی شوفاژ
شیرهای ورودی و خروجی شوفاژ را در وضعیت باز قرار دهید، پیچ مخصوص هواگیری شوفاژ و یا آچار فرانسه را به قسمت مربعی شکل، روی شیر خروجی بچسبانید. پیچ را در خلاف جهت حرکت عقربه های ساعت بچرخانید تا باز شود. در این شرایط باید صدای خارج شدن هوا از شوفاژ را بشنوید. وقتی هوای سرد از داخل شوفاژ تخلیه می شود آب موجود در لوله کشی سیستم گرمایش جای آن را می گیرد. معمولا همراه با خارج شدن هوا از شوفاژ چند قطره آب نیز از شیر خروجی چکه می کند. برای جلوگیری از خیس شدن محیط اطراف می توانید از یک دستمال و یا حوله آشپزخانه استفاده کنید. همچنین می توانید یک کاسه یا ظرف را زیر شیر خروجی شوفاژ بگیرید تا از ریزش قطرات آب به روی زمین جلوگیری شود.
این کار را باید آنقدر ادامه دهید تا آب فواره بزند و با فشار خارج شود. اگر جریان آب از شیر خروجی به حالت پایدار برسد و مخلوط با هوا نباشد، به این معناست که همه ی هوای موجود در شوفاژ خارج شده است. وقتی به این مرحله رسیدید باید پیچ مخصوص را در جهت عقربه های ساعت چرخانده و شیر خروجی را محکم کنید. از یک پارچه یا حوله برای پاک کردن آب پاشیده شده به اطراف استفاده کنید.
برای حصول اطمینان از خارج شدن کامل هوای اضافی از سیستم گرمایشی ساختمان، هواگیری شوفاژ باید برای باقی شوفاژها نیز انجام شود. هواگیری لوله ها از طریق حوله خشک کن حمام انجام می گیرد.به منظور نگهداری مناسب از تاسیسات گرمایی، هواگیری شوفاژ باید به صورت دوره ای تکرار شود. هواگیری سالانه همراه با هواگیری شوفاژ پس از هر بار تعمیر کردن مناسب است.
4- تنظیم کردن سطح فشار پکیج یا موتورخانه داخلی
با انجام هواگیری شوفاژ، فشار موجود در سیستم گرمایشی ساختمان کاهش می یابد. اگر فشار بیش از مقدار معینی افت پیدا کند، گرما به تمام شوفاژها نخواهد رسید (مخصوصا شوفاژهای طبقات بالایی). برای تقویت این فشار، باید دیگ جوشاننده با آب پر شود. برای سیستم گرمایشی منازل مسکونی، فشار psi 15 – 12 مناسب است. هرچه فشار بالاتر باشد، آب موجود در سیستم گرمایش مسافت بیشتری را در خانه طی می کند. خانه های مختلف بر حسب تعداد طبقات، فشار متفاوتی نیاز دارند. اگر دیگ بخار دارای تنظیمات اتوماتیک باشد، به صورت خودکار در فشار psi 15-12 باقی می ماند. در غیر اینصورت باید به صورت دستی آب به دیگ بخار اضافه شود تا فشار در رنج مطلوب نگه داشته شود.
شیر پایین رادیاتور شوفاژ را فراموش نکنید
در بسیاری موارد با این که هواگیری انجام شده باز هم برخی از رادیاتور های خانه سرد هستند. در این مورد اگر لوله ورودی رادیاتور هم سرد بود به آن معناست که اصلا آبی در رادیاتور جریان پیدا نکرده، که این موضوع دو علت دارد: ممکن است شیر پائین رادیاتور هنوز بسته باشد و شما باید با آچار L مخصوص آن را باز نمایید تا آب جریان پیدا کند و یا این که لوله ها دچار گرفتگی شده اند که در این صورت نیاز به سرویس و تعمیرات دارد.
Zahra Radmanesh
خیلی ممنون از مطلب خوبتون، کلی کارمو راه انداخت
پاسخ