کابینت آشپزخانه و مدل های جدید کابینت ام دی اف و های گلاس
چه نوع کابینتی مناسب آشپزخانه منزل من است؟ کورین یا کوارتز، صفحه کابینت مناسب کدام است؟
یکی از موثرترین عوامل در زیبایی دکوراسیون آشپزخانه طراحی و ساخت کابینت متناسب با فرهنگ و سلیقه ایرانیان است. تنوع بسیار در طرح و متریال مورد استفاده در کابینت آشپزخانه باعث پیشرفت های مناسبی در مسیر زیباتر شدن دکوراسیون آشپزخانه داشته، اما در مقابل باعث روبرو شدن با مشکلاتی مانند انتخاب طرح، رنگ و متریال ایده آل برای کابینت آشپزخانه نیز شده است.
در دکوراسیون منزل ایرانی آشپزخانه جایگاه ویژه ای برای ما دارد و برای دکوراسیون آن حساسیت زیادی به خرج می دهیم. به غیر از مسائلی که از عهده ی ما خارج است - مانند محل قرار گیری و متراژ آشپزخانه - مسایل دیگری وجود دارند که می توانیم به دلخواه تغییراتی در آن به وجود آوریم، از جمله ی این مسائل چیدمان آشپزخانه است. نوع کابینت ها، جنس کابینت ها و رنگ آنها می تواند به انتخاب ما باشد. محل قرار گیری اجاق گاز و یخچال نیز از جمله این مسائل است. البته این نکته را در نظر داشته باشید که تمام موارد بالا به اندازه آشپزخانه بستگی دارد.
جنس کابینت
جنس کابینت شاید یکی از موثرترین عوامل در نوع طرح، رنگ و البته قیمت تمام شده آشپزخانه شما باشد. جنس کابینت می تواند از نوع ام دی اف، لترون و یا حتی فلزی نیز انتخاب شود.
ام دی اف (MDF)
ماده ای مرکب و چوبی با جرم حجمی بین 500 تا 800 کیلوگرم بر متر مکعب. بیشتر MDF ها بر پایه چوب های نرم مانند چوب درخت کاج تهیه می شوند. اساس ترکیب MDF چوب و رزین تحت فشار و حرارت است که با افزایش استحکام، مقاومت در برابر آتش و نفوذ ناپذیری خواص بهتری نسبت به چوب نرم دارد.
کابینت هایگلاس
نوعی MDF که روکش آن با یک لایه پلکسی گلاس پوشانده شده است. پلکسی گلاس نوعی پلاستیک با ظاهری بسیار شفاف و به شیشه شباهت دارد. این نوع پلاستیک نسبت به شیشه سبک تر و مقاوم تر است و جنس آن از نوعی پلی کربنات شفاف است. تخته هایگلاس دارای یک رو بوده و توسط یک لایه سلفون محافظت می شود و سمت دیگر آن سفید ساده از جنس ملامینه و یا کاغذ است.
کابینت فلزی
در ساخت کابینت های فلزی از ورق های آهنی گالوانیزه استفاده می شود. گالوانیزه آهنی است که با لایه ای از فلز روی پوشانده شده است. یکی از مزایای این ورق آهن آن است که حتی با وجود شکستگی در پوشش آن از زنگ زدن محفوظ می ماند.
کابینت لترون (Letron)
برای ساخت کابینت لترون از ورقهایی با مغزه خرده چوبهای فشرده شده استفاده می شود و رویه آن با انواع لایهها ( ملامینه، کاغذ و … ) میتواند روکش شود. تفاوت اصلی لترون با ام دی اف در سایز خرده چوب های تشکیل دهندهی مغز ورق است، که در لترون ابعاد این خرده چوب ها بسیار درشت دانه تر می باشد.
تفاوت های اصلی لترون و ام دی اف
- مغز ورق لترون به دلیل دانه های درشت تر، در مقابل رطوبت و ضربه مقاومت پایین تری دارد.
- چگالی آن نسبت به ام دی اف کمتر بوده، همچنین دارای چگالی یکنواختی در سطح ورق نیست.
- در دراز مدت، قابلیت تحمل بار بسیار پایین تری نسبت به ام دی اف دارد.
انواع کابینت
کلاسیک
کابینت کلاسیک یکی از محبوب ترین نوع کابینت هاست و مهم ترین ویژگی آن ظاهر تمام چوبش است، اما بسته به نوع طراحی در ساخت کابینت های کلاسیک از متریال های فلز و شیشه نیز استفاده می شود. طراحی این نوع کابینت ها به گونه ای است که بتوان از فضای آشپزخانه به طور بهینه بهره برد، به همین منظور کابینت کلاسیک را می توان برای هر دو فضای کوچک و بزرگ در نظر گرفت.
کلاسیک رومی
همان طور که از نامش پیداست این نوع کابینت به گونه ای زیر شاخه ای از کابینت کلاسیک است. تفاوت این دو در حکاکی های روی درب، تاج های ابزار خورده و ستون و سرستون های مورد استفاده در نوع رومی کابینت کلاسیک است. در ساخت کابینت های کلاسیک رومی اکثرا از رنگ های سرد استفاده می شود. یکی از بهترین انتخاب ها برای این نوع کابینت رنگ سفید است که هم حس پاکیزگی را تداعی می کند و هم باعث بزرگ جلوه دادن فضای آشپزخانه ای کوچک می شود.
کابینت مدرن
کابینتی با طرح های کم و طراحی مینیمال که به نسبت کابینت های کلاسیک فضای کمتری را اشغال می کنند. در طراحی این نوع کابینت ها بیشتر از متریال های ام دی اف(MDF) و هایگلاس مونوکروم (تکرنگ) استفاده می شود. یکی از متریال های مورد استفاده در آشپزخانه هایی با کابینت مدرن هایگلاس است. به دلیل صیقلی و براق بودن ورق هایگلاس، فضای آشپزخانه تا حد زیادی مدرن به نظر می رسد. استیل های ضد زنگ نیز یکی دیگر از متریال های کاربردی در آشپزخانه های مدرن است.
ایتالیایی
آشپزخانه هایی که کابینت آنها به سبک ایتالیایی طراحی شده مکانی مناسب برای گفتگو های خانوادگی است. یکی از بارزترین ویژگی های آشپزخانه ایتالیایی سادگی در طراحی، آشپزخانه ای با خطوطی صاف و مستقیم با استفاده از متریال چوب طبیعی است. آشپزخانه ای با طراحی کابینت ایتالیایی به معنای واقعی قلب تپنده یک خانه مدرن محسوب می شود.
اسکاندیناوی
طراحی تکرنگ -مخصوصا رنگ سفید- در سبک اسکاندیناوی باعث آرامش روح و جسم می شود. استفاده از بافت، صفحات سرامیکی و آجری در دیوار بین کابینتی و یا قسمت های مختلف آشپزخانه تنوع بصری دلپذیری به فضای مونوکروم آشپزخانه با طراحی اسکاندیناویی می بخشد. در این سبک باید از لوازم و مبلمانی با بیشترین کاربرد استفاده کرد.
فرانسوی
یکی از مشخصه های کابینت فرانسوی استفاده از کشوهای عریض و عمیق است. بر خلاف سبک اسکاندیناوی، در این سبک طراحی از کابینت های رنگی استفاده بیشتری می شود، رنگ هایی مانند قرمز آجری و آبی نفتی. وجود گل و گیاه و شلف ها در آشپزخانه یکی دیگر از معرفه های سبک طراحی آشپزخانه فرانسوی است.
انواع صفحه کابینت
ام دی اف (MDF)
کورین
نوعی سنگ مصنوعی است که کاربرد اصلی آن استفاده در سطوح است. به دلیل مقاوم بودن در برابر ضربه و حرارت، داشتن سطحی صاف و صیقلی، قابلیت ضد لک بودن و انعطاف پذیری خوبی که دارد گزینه مناسبی برای استفاده به عنوان صفحه کابینت است.
کوارتز
93 درصد کوارتز را ماده ای سخت و مقاوم به نام سیلیس تشکیل داده است. سنگ کوارتز در برابر خراش، سائیدگی و ضربه مقاوم است و به دلیل عدم وجود درز امکان رشد و تکثیر باکتری در آنها در مکان های مرطوب وجود ندارد. از ویژگی های سنگ کوارتز می توان به وزن کم، مقاومت بالا، تنوع و ثبات رنگ، ضد خط و خش و عمر مفید بدون نیاز به پولیش مجدد اشاره کرد.
انواع آشپزخانه
U شکل
آشپزخانه U شکل مناسب خانه های بزرگ است. شکل قرارگیری آن به صورت دو دیوار موازی هم و یک دیوار در وسط است. مثلث کار در این نوع آشپزخانه به بهترین نحو به وجود می آید و حتی -در صورت بزرگ بودن و داشتن فضای کافی- امکان قرار دادن جزیره نیز در آشپزخانه وجود دارد.
L شکل
این نوع آشپزخانه مناسب هر دو فضای کوچک و بزرگ است که شامل دو دیوار متقاطع برای چیدمان کابینت ها و پیشخوان است. آشپزخانه L شکل تا حد زیادی به آشپزخانه U شکل شباهت دارد با این تفاوت که در این نوع آشپزخانه به نسبت اندازه دو دیوار باید در چینش کابینت ها اصولی را رعایت کنیم. به طور مثال باید سعی شود کابینت های هوایی را بر روی دیوار های بزرگ تر و کابینت های بلند را در اضلاع کوچک تر قرار داد.
راهرویی
این نوع آشپزخانه مناسب فضاهای باریک و راهرو مانند است به طوری که پیشخوان و تجهیزات در امتداد دو دیوار روبروی هم قرار می گیرند. در چیدمان آشپزخانه راهرویی بهتر است سینک ظرفشویی و اجاق گاز در یک وجه و یخچال در وجه روبروی آنها قرار بگیرد تا هم آشپزخانه فضای کاربری بهتری داشته باشد و هم قانون مثلث کاری نیز رعایت شود.
جزیره
همان طور که گفته شد از این نوع آشپزخانه می توان در هر دو نوع آشپزخانه L و U شکل استفاده کرد. آشپزخانه جزیره با داشتن یک میز مرکزی فضا را برای انجام فعالیت های مختلف تکمیل می کند. از کابینت جزیره می توان برای پخت و پز، نظم دهی به لوازم آشپزخانه و حتی میز غذاخوری استفاده کرد. در این صورت باید صفحه ای روی کابینت جزیره قرار داده شود و تا خود کابینت فاصله مناسبی داشته باشد تا صندلی اپن به راحتی در زیر صفحه قرار گیرد.
خطی
مناسب ترین نوع آشپزخانه برای منزل هایی با متراژ کم آشپزخانه خطی است. این نوع آشپزخانه شامل کابینت و تجهیزات در یک ردیف است و برای فضاهای باریک انتخاب مناسبی است.
طراحی آشپزخانه کوچک
در آشپزخانه های کوچک طراحی باید به گونه ای انجام شود تا از فضای کمی که در اختیار داریم به بهترین شکل ممکن استفاده کنیم. یکی از راهکارها برای این منظور استفاده از قفسه ها و کابینت های دیواری است. تا حد امکان تعداد کابینت ها، قفسه ها و کشو ها باید زیاد باشد تا بتوان فضای بیشتری برای جای دادن لوازم و ظروف ایجاد شود.
یکی دیگر از نکات مهم در طراحی آشپزخانه های کوچک استفاده از نورپردازی مناسب است. استفاده از لامپ های LED در زیر کابینت ها می تواند نقش مهمی در بزرگتر جلوه دادن فضای کوچک آشپزخانه داشته باشد. از دیگر ترفند هایی که می توان در طراحی آشپزخانه های کوچک استفاده کرد طراحی مونو کروم، استفاده از نور طبیعی -کابینت هایگلاس باعث بازتاب نور می شود- استفاده از پرده های ساده و توری، استفاده از میز و صندلی، یراق آلات و اکسسوری های ظریف.
رنگ های مناسب آشپزخانه
رنگ های خنثی
این نوع رنگ ها با هر ترکیب و رنگی می توانند هماهنگ شوند از این رو بهترین گزینه برای انتخاب هستند. از نظر اکثر افراد رنگ های کرم، سفید و طوسی رنگ های خنثی هستند اما در دنیای دکوراسیون تناژ مایل به سفید تمام رنگ ها در دسته رنگ های خنثی قرار می گیرند. رنگ هایی مانند صدفی، مرواریدی، کاراملی، کاهی و بژ.
رنگ های خنثی نیز ماهیت گرم و سرد دارند. رنگ های خنثی با ماهیت سرد مانند صدفی، سبز-آبی، سبز ملایم و سفید مرمرین برای کابینت ها باعث می شود فضا از آنچه که هست بزرگتر به نظر برسد. پس رنگ های خنثی علاوه بر تطبیق پذیری بالا، گزینه مناسبی برای آشپزخانه های کوچک هستند. همچنین رنگ های خنثی این خاصیت را دارند تا با کم رنگ کردن مرزها و خطوط باعث تعدیل در نبود تقارن و پوشاندن قناصی های موجود در فضا شوند.
رنگ های روشن
رنگ های روشن به فضای آشپزخانه انرژی می بخشند و در نگاه اول نظر هر بیننده ای را به خود جلب می کنند. کاربرد و مزیت های رنگ روشن به مقدار زیادی به رنگ های خنثی شباهت دارد با این تفاوت که رنگ های خنثی بیشتر مناسب فضاهایی با دکوراسیون مدرن هستند. اگر از رنگ های روشن برای کابینت و یا دکوراسیون آشپزخانه تان استفاده کرده اید می توانید از تمامی رنگ ها به صورت تاکیدی استفاده کنید. به طور مثال اگر رنگ سفید را انتخاب کردید می توانید از رنگ های آبی و زرد در اکسسوری ها و یا دکوراتیو های آشپزخانه تان استفاده کنید تا فضا از یکنواختی خارج شود. همچنین استفاده از رنگ هایی مانند خاکستری، سفید و رنگ چوب طبیعی برای کفپوش آشپزخانه کمک می کند تا رنگ های تاکیدی و روشن موجود در آن فضا خودنمایی بیشتری داشته باشند.
رنگ های تیره
استفاده از رنگ تیره در فضای آشپزخانه باعث ایجاد رسمیت و وقار می شود. البته طراحی درست برای استفاده از رنگ تیره در دکوراسیون آشپزخانه، به کار بردن رنگ های روشن در کنار رنگ تیره است. این کنتراست به وجود آمده باعث ایجاد فضایی مدرن، زیبا و شیک می شود. برای مثال در طراحی دکوراسیون آشپزخانه تیره می توانید کابینت ها را مشکی در نظر گرفته و از رنگ سفید برای کف و دیوار ها استفاده کرد.
این باور که استفاده از رنگ تیره فضای کوچک را بسته تر جلوه می دهد درست است اما با استفاده درست و ترکیب های مناسب می توان آشپزخانه کوچک را به فضایی جذاب تبدیل کرد. اگر آشپزخانه ای با طراحی دکوراسیون تیره را مدنظر قرار داده اید این سه اصل را هرگز فراموش نکنید: نورپردازی، ترکیب لوازم و ایجاد تضاد.